Informatie over vierkante regenpijp

Informatie over vierkante koperen regenpijpen en toebehoren.

Op deze informatiepagina willen we graag laten weten wat er allemaal nodig is voor het plaatsen van een koperen regenpijp.

Vergeet niets!! Bij de artikelen hebben we een gerelateerd artikel vermeld. Klik steeds via deze koppeling naar het volgende artikel en loop zo via elk eventueel benodigde artikel onze webwinkel door.

Allereerst is er voor iedere meter pijp één beugel nodig. Er zijn beugels met een inslagpen en beugels met een moer. Beugels met een moer zijn ook leverbaar. In een stenen muur wordt meestal een beugel met een inslagpen gebruikt en in een houten wand een beugel met een moer. In de moer wordt een houtdraadpen gedraaid.

Een soldeerwrong zorgt voor een verdikking boven en onder een beugel, waardoor de buis niet kan wegzakken. Vroeger was dit noodzakelijk, omdat er alleen buisstukken met een lengte van 1 meter werden verkocht. Tegenwoordig wordt het alleen nog toegepast om een authentieke stijl te creëren. Deze wrongen moeten, net als vroeger, om de buis worden gesoldeerd.

Koperen scharnierpenbeugel
Losse soldeerwrong


Bochten worden het meest gebruikt om de regenpijp van de gootuitloop naar de muur te leiden. De afstand van de gootuitloop naar de muur wordt de "sprong" genoemd. Op de pagina over bochten staat hier meer informatie over.

Koperen "getrokken" bocht 72 graden
Koperen verstekbocht 45 graden
Koperen verstekbocht 90 graden


Het water van een plat dak wordt meestal afgevoerd d.m.v. een loden kiezelbak. Er steekt dan een loden pijp vanaf het dak door de muur naar buiten. Onder die pijp kan een vergaarbak worden opgehangen, maar er kan voor vierkante buis ook een conische stadsuitloop om de loden uitloop worden geschoven. De hier in het zink afgebeelde Conische stadsuitloop is op aanvraag ook in koper leverbaar.

Vergaarbakken met een ronde uitloop kunnen ook goed voor vierkante buis worden toegepast. De vierkante buis wordt tegen de onderkant van de vergaarbak aangeschoven, zodat het ronde pijpje, dat aan de vergaarbak zit, niet meer te zien is.We hebben een aantal vergaarbakken op onze site staan, maar als uw model er niet bij staat kunnen we die altijd laten maken. Onder de vergaarbak of de stadsuitloop komt de koperen regenpijp.

Loden Kiezelbak 45 graden
Koperen vergaarbak
Koperen Stadsuitloop


Een verbindingsmof is alleen nodig als een buis is afgezaagd en daarmee het opgetrompte gedeelte is verdwenen. Een verbindingsmof is ook nodig als de buis moet worden aangesloten op een PVC buis in de grond. Om een bocht op een buis aan te sluiten is nooit een verbindingsmof nodig.

Bij elke vierkante regenpijp is een verloopstuk nodig van vierkant naar rond. In de grond ligt ronde pvc buis en daar moet de koperen pijp op aan worden gesloten.

Als er veel blad in uw goot valt is het verstandig om een bladvanger in de regenpijp te plaatsen. Dit voorkomt verstoppingen en u hoeft niet steeds de ladder op.

Koperen Verbindingsmof
Koperen verloop van vierkant naar rond
Koperen bladafscheider

Informatie over vierkante regenpijp