Gootbeugel informatie

Alle informatie over gootbeugels voor zinken mastgoten.

Informatie over bakgootbeugels staan vermeld onder het hoofdstuk "Bakgoot in zink".

Er zijn veel soorten gootbeugels, waarvan de dakbeugel verreweg het meest wordt toegepast.Zoals de naam al aangeeft wordt een dakbeugel onderaan het schuine dak vast geschroefd.

Om de juiste beugel te kiezen zijn vier gegevens nodig, nl:

  • De soort goot die in de beugel komt, bijvoorbeeld: M30, M333, M44 etc.
  • Het type gootbeugel (dakbeugel, renovatiebeugel, muurbeugel).
  • Een beugel met een lip of een tapgat.
  • De dikte van de beugel, bijvoorbeeld: 30x6mm, 30x5mm, 25x5mm, etc.

De soort goot die in de beugel komt.

Allereerst moet u weten welke goot er in de beugel komt. Wordt het een bakgoot of een mastgoot een B37 of een B44?

Het type gootbeugel.

De verschillen tussen deze drie soorten is de manier van bevestigen aan het gebouw.

Een dakbeugel wordt onderaan het schuine dak vastgezet en de muurbeugel en renovatiebeugel worden aan de bovenkant van de muur vastgezet. Er moet dus gekeken worden waar de beugel aan het gebouw vastgemaakt kan worden.

Een muurbeugel wordt alleen achter de achteropstand van de goot vastgeschroefd. Als de bovenkant van de muur degelijk is en het moeilijk is om een dakbeugel te plaatsen, kan dit een mooie oplossing zijn.

De renovatiebeugel wordt achter de achteropstand van de goot vastgezet en ook aan de ondersteun. Deze gootbeugel is gemakkelijk te plaatsen en zorgt tevens voor een degelijke constructie. Renovatiebeugels geven door het extra pootje aan de onderkant (ondersteun) een heel ander beeld dan de dak- en muurbeugel.

Type gootbeugel

Een beugel met een lip of een tapgat.

Gootbeugels met een lip worden om de 60cm geplaatst. Als de beugels allemaal geplaatst zijn kan de goot er in worden gelegd. De goot wordt in de beugels gedraaid. Hierdoor komt de lip (kraalsteun) in de kraal te zitten. De goot kan nu niet meer opwaaien.

Mastgoot in de standaard gootbeugels plaatsen
Mastgoot in een gootbeugel met klang plaatsen

De goot kan, in de meeste situaties, alleen op deze manier geplaatst worden, als de onderste rij dakpannen naar boven is geschoven. Als dat vanwege een vaste dakbedekking (dakpanplaten of golfplaten) niet kan, kan er voor beugels met een "klang" aan de voorkant worden gekozen. Nadat de goot is geplaatst, kan deze ijzeren lip om de kraal worden geduwd. Gootbeugels met "klang"zijn er alleen voor de M280 goot en de M333. Voor de andere modellen kan het speciaal op maat worden gemaakt.

Gootbeugels met een tapgat aan de voorkant, worden ook om de 60 cm geplaatst. Als de gootbeugels zijn geplaatst wordt er een ijzeren hoekprofiel (hoeklijn)  aan de voorkant van de beugels gemonteerd. Hiervoor zijn M6 schroeven nodig met een verzonken kop en een lengte van 10mm. Deze schroeven staan op de pagina met bevestigingsmaterialen vermeld. Nadat de hoeklijn is gemonteerd kan de goot, net als bij de gootbeugels met een lip, in de beugels worden gedraaid. Eén deel van de hoeklijn valt hierbij precies in de kraal.

Aan de achterkant van de beugel is een klein metalen stripje gelast, dit noemen we de klang. De klang wordt nadat de goot is geplaatst om de achterkant van de goot gebogen. Op deze manier blijft de goot goed in de beugels liggen.


Gemonteerde Hoeklijn met boutje M6x10
Hoeklijn met slobgat

De dikte van de beugel

Bij elke beugel op onze website staat de dikte vermeld. Dit is tevens ons advies. Hier kan natuurlijk van afgeweken worden, neem in dat geval contact met ons op.

Hieronder staan de tekeningen van de verschillende mastgootbeugels die op onze website vermeld staan.

M30

M37

M44

M280

M280 met klang aan de voorkant

M333

M333 met klang aan de voorkant

M30

M37

M44

M280

M280 met klang aan de voorkant

M333

M333 met klang aan de voorkant

M30

M37

M44