Koperen regenpijp

Koperen regenpijpen kopen en monteren

Koperen regenpijpen zijn er in drie verschillende diameters, nl: 60mm, 80mm en 100mm. De meest voorkomende diameter is 80mm. Er zijn ook afwijkende diameters, maar deze worden meestal op bestelling geproduceerd.

De Koperen regenpijp van 80mm wordt veelal gebruikt bij de gemiddelde woning. Als er weinig afvoermogelijkheden zijn wordt er gekozen voor een regenpijp van 100mm. Verder hebben we ook steeds meer te maken met hevige regenbuien en om die reden wordt er ook steeds vaker gekozen voor een koperen buis van 100mm.

Voor schuren en afdakjes wordt naast de koperen regenpijp van 80mm ook 60mm veel gebruikt. In stedelijke gebieden komen afvoerbuizen met een diameter van 70mm regelmatig voor. Er zijn geen gelaste koperen buizen van 70mm verkrijgbaar. Deze kunnen wel op maat worden gemaakt, maar het is vaak makkelijker om een koperen regenpijp van 80mm te plaatsen, in combinatie met een koperen verloopstuk van 80 naar 70mm.

De artikelen die nodig zijn voor het bestellen van een complete koperen regenpijp zijn de volgende:

De koperen regenpijp met een lengte van 1, 2 of 3 meter.

Koperen scharnierbeugels

Koperen schroefpennen (of RVS schroefpennen)

Pluggen

Koperen overschuifwrongen

Koperen bochten

Koperen schuifmof, verbindingsmof of verloopstuk

Koperen regenpijpen zijn eenvoudig te monteren. Er hoeft bijvoorbeeld niet gesoldeerd te worden. De buizen en hulpstukken worden eenvoudig in elkaar geschoven.

Naast de koperen regenpijp heeft u beugels nodig. De koperen scharnierbeugels zijn leverbaar met een moer, waar een schroefpen in gedraaid kan worden. Er moet dan een gat van 12mm worden geboord en daarin kan de plug worden geplaatst. De beugels kunnen hierna worden gemonteerd.

Voordat de regenpijp in de beugels wordt geplaatst, moeten de overschuifwrongen om de buis worden geschoven. Deze komen ter hoogte van de beugels. De beugels worden om de wrongen gesloten.

Verder moet er gekeken worden naar de diameter van de PVC buis, die zich in de grond bevindt. Als deze gelijk is aan de diameter van de zinken buis, hoeft er alleen een verbindingsmof worden geplaatst. Zorg ervoor dat het PVC net onder de grond blijft en het koper net boven de grond. Als de diameter van de PVC buis iets kleiner is dan de koperen buis, kunt u een verloopstuk bestellen. Bijvoorbeeld van 80mm naar 70mm. Als de diameter van de PVC buis groter is kunt u een PVC verloopring gebruiken.

Koperen regenpijpen en hulpstukken worden in elkaar geschoven. Het lastige is dat er, voor een mooi resultaat, naar onder en naar boven geschoven zou moeten worden. Dit is te realiseren door gebruik te maken van een koperen schuifmof i.p.v. een verbindingsmof. Deze schuifmof wordt onderaan de koperen regenpijp geplaatst en dient tegelijk als verbindingsstuk met de PVC buis.

Als u, met de koperen regenpijp, rechtstreeks van de uitloop van de goot naar beneden zou gaan, komt de buis vaak te ver van de muur af te staan. Om die reden zijn er twee koperen bochten nodig, zodat de buis langs de muur geleid kan worden. Er kan voor het maken van een grote sprong (van de afvoer naar de muur) een stukje buis tussen de bochten worden geplaatst. De koperen bochten zijn zo gemaakt dat het stukje buis aan één kant niet opgetrompt hoeft te zijn.

Wilt u het monteren uitbesteden? Neem contact met ons op voor een prijsopgave. info@vankopertotzink.nl

Koperen regenpijp