zinken mastgoot b

Informatie over Mastgoot

Hier vindt u informatie over Halfronde zinken goten en toebehoren.

Vergeet niets!! Op elke "artikelpagina" hebben we aan de rechterkant, in een oranje kader, een koppeling naar het volgende artikel gemaakt. Klik steeds via deze koppeling naar het volgende artikel en loop zo via elk eventueel benodigde artikel onze webwinkel door.

 

Zinken goten kunnen worden onderverdeeld in twee hoofdgroepen:

  • Goten voor het plaatsen in een getimmerde houten bak
  • Goten voor het plaatsen in gootbeugels

Goten die in een houten bak moeten worden geplaatst, worden altijd op maat gemaakt. Elke houten bak is verschillend, dus de goot die erin moet ook. Soms verschilt de goot aan de ene kant van de woning zelfs met die aan de andere kant van de woning. Mastgoten worden maar in enkele gevallen in een houten bak gelegd. Mocht dit voorkomen, neem dan contact met ons op. Wij doen alle moeite om u te ondersteunen met het meten en het maken van een tekening.

Goten voor in gootbeugels zijn vaak standaard. Er zijn twee soorten goten voor in gootbeugels:

  • Bakgoten (goot met vlakke bodem)
  • Mastgoten (halfronde goot)

   
 Zinken Bakgoot  Zinken Mastgoot

vankopertotzink.nl levert 6 verschillende mastgoten. De goten zijn qua grootte verschillend en hebben dus ook een verschillende capaciteit. De M staat voor Mastgoot en het bijbehorende getal is gebaseerd op de ontwikkelde maat van het materiaal in cm of in mm. Een M37 goot is 37 cm ontwikkeld en is dus groter dan de M30 goot. De ontwikkelde maat is de uitgevouwen maat van het zink of koper. Een M44 goot is gemaakt van een strook zink (of koper) met een breedte van 44cm. 

De meest voorkomende goten zijn de M44 en M400 goot. Deze goten worden vaak gebruikt voor woningen. Naast deze komen de M37 en M333 ook veel voor. Deze goten zijn net wat compacter en hebben een iets minder grote capaciteit. De M30 en M280 goot komen vrijwel alleen voor bij schuurtjes en andere kleine gebouwtjes.

De 6 verschillende mastgoten zijn alsvolgt onder te verdelen (zie tabel)

De M30, M37 en de M44 goot zijn Nederlandse modellen en de vergelijkbare M280, M333 en M400 goot worden in de rest van Europa meer gebruikt. De laatste drie types hebben we in ons assortiment opgenomen, omdat de kwaliteit van de dakgootverbinders erg goed is. Voor de drie Nederlandse modellen, leveren wij geen dakgootverbinders. Bij het gebruik van dakgootverbinders, hoeft er niet gesoldeerd te worden.

Mastgoten

 

Solderen en Lijmen

 

 Solderen, Lijmen en Dakgootverbinders

 Klein

Mastgoot M30

Mastgoot M280

 Middelgroot

 Mastgoot M37

 Mastgoot M333

 Groot

  Mastgoot M44

 Mastgoot M400

 

Voor het selecteren van de juiste goot moet ook gekeken worden naar de daklijn. Als het water tijdens een stortbui met grote snelheid van de pannen afkomt, is het vervelend dat het over de goot heen spoelt. Als er een rechte lijn van de pannen richting de goot wordt getrokken, moet deze zo ongeveer in het midden van de goot uitkomen. Tekeningen van de verschillende goten staan op deze pagina.

 
 De juiste goot selecteren

Als u hulp nodig heeft met het selecteren van de juiste goot kunt u contact met ons opnemen. We kunnen eventueel ook verschillende soorten gootbeugels opsturen, zodat u met de gootbeugel in de hand het juiste model goot en gootbeugel kunt selecteren. Het kiezen van de juiste goot is belangrijk, maar er is geen hogere wiskunde voor nodig. Een goot moet ook goed passen bij het gebouw, het oog wil ook wat! Het ergste wat er zou kunnen gebeuren is dat de goot bij een stortbui zou overstromen en dat is misschien vervelend, maar ook niet meer dan dat.

Informatie over gootbeugels staan op een aparte pagina vermeld.

Als er een bestaande goot moet worden vervangen, is het goed om eerst te kijken of de gootbeugels nog goed genoeg zijn om te laten hangen. Als de beugels nog goed zijn, kan de juiste goot worden geselecteerd. Als de benodigde goot er niet bij staat, kunnen we deze altijd op maat maken.

Vaak moet er om de 6 tot 12 meter een expansiestuk in een goot worden gemaakt. Dit expansiestuk moet de rek en krimp van de goot opvangen. Als er geen expansiestukken worden geplaatst, kan dit veel schade veroorzaken. Voor zinken goten zijn er standaard expansiestukken met rubber verkrijgbaar. Ook zijn er expansieschotten (separatieschotten) en een separatieschuif leverbaar.

Goten moeten onderling aan elkaar worden gesoldeerd. Om het u wat makkelijker te maken, kunt u de kopschotten en de tapeinden (uitloopjes) door ons in de goot laten solderen. U hoeft de goten dan alleen nog maar aan elkaar te solderen. Het verbinden van twee goten is veel makkelijker dan het solderen van een tapeind of een kopschot.

Gebruik de onderstaande tekeningen om een goot te selecteren.

Meer informatie is te vinden op elke afzonderlijke pagina. Begin bij de goten en ga daarna achtereenvolgens naar de gootbeugels, kopschotten, tapeinden, hoekstukken en separatieschotten of expansiestukken. Gebruik hiervoor de koppeling aan de rechterkant van iedere artikelpagina. Denk ook aan het materiaal om te kunnen solderen.

 Solderen en Lijmen

 Solderen, Lijmen en koppelen d.m.v.Dakgootverbinders

   

 M30 Goot

 M280 Goot

   

 M37 Goot

 M333 Goot

   

 M44 Goot

 M400 Goot