Gootbeugel informatie

Alle informatie over gootbeugels voor koperen bakgoten.

Informatie over mastgootbeugels staan vermeld onder het hoofdstuk "Mastgoot in zink".

Voor de koperen bakgoot zijn er alleen Gootbeugels voor dakmontage in de handel. Het is een dakbeugel 45 graden met een lip. De dakbeugel wordt wel verreweg het meest toegepast. Zoals de naam al aangeeft wordt een dakbeugel onderaan het schuine dak vast geschroefd. Andere beugels, zoals de muurbeugel en de renovatiebeugel, kunnen op bestelling worden gemaakt. Beugels met een tapgat, voor de montage met hoeklijn zijn ook niet standaard in de handel. Ook deze kunnen op aanvraag worden gemaakt.

De reden voor dit beperkte standaard assortiment is dat er veel minder koperen goten worden verkocht dan zinken goten en dus is de omzetsnelheid laag. Gootbeugels voor een koperen goot zijn van massief koper. Deze beugels zijn dus ook een stuk duurder dan de gegalvaniseerde gootbeugels voor een zinken goot. Om deze reden worden al die verschillende gootbeugels niet op voorraad gehouden.

Als de dakbeugel voor u niet geschikt is, is het goed om rekening te houden met de volgende vier gegevens, die nodig zijn voor het selecteren van een gootbeugel:

  • De soort goot die in de beugel komt, bijvoorbeeld: B37, B44, etc.
  • Het type gootbeugel (dakbeugel, renovatiebeugel, muurbeugel).
  • Een beugel met een lip of een tapgat.
  • De dikte van de beugel, bijvoorbeeld: 30x6mm, 30x5mm, 25x5mm, etc.

De soort goot die in de beugel komt.

Allereerst moet u weten welke goot er in de beugel komt. Wordt het een bakgoot of een mastgoot een B37 of een B44?

Het type gootbeugel.

De verschillen tussen deze drie soorten is de manier van bevestigen aan het gebouw.

Een dakbeugel wordt onderaan het schuine dak vastgezet en de muurbeugel en renovatiebeugel worden aan de bovenkant van de muur vastgezet. Er moet dus gekeken worden waar de beugel aan het gebouw vastgemaakt kan worden.

Een muurbeugel wordt alleen achter de achteropstand van de goot vastgeschroefd. Als de bovenkant van de muur degelijk is en het moeilijk is om een dakbeugel te plaatsen, kan dit een mooie oplossing zijn.

De renovatiebeugel wordt achter de achteropstand van de goot vastgezet en ook aan de ondersteun. Deze gootbeugel is gemakkelijk te plaatsen en zorgt tevens voor een degelijke constructie. Renovatiebeugels geven door het extra pootje aan de onderkant (ondersteun) een heel ander beeld dan de dak- en muurbeugel.


Een beugel met een lip of een tapgat.

Gootbeugels met een lip worden om de 60cm geplaatst. Als de beugels allemaal geplaatst zijn kan de goot er in worden gelegd. De goot wordt in de beugels gedraaid. Hierdoor komt de lip (kraalsteun) in de kraal te zitten. De goot kan nu niet meer opwaaien.

Gootbeugels met een tapgat aan de voorkant, worden ook om de 60 cm geplaatst. Als de gootbeugels zijn geplaatst wordt er een messing hoekprofiel (hoeklijn) aan de voorkant van de beugels gemonteerd (Figuur 4). Hiervoor zijn RVS schroeven M6 nodig met een verzonken kop en een lengte van 10mm. Deze schroeven staan op de pagina met bevestigingsmaterialen vermeld. Nadat de hoeklijn (Figuur 5) is gemonteerd kan de goot, net als bij de gootbeuges met een lip, in de beugels worden gedraaid. Eén deel van de hoeklijn valt hierbij precies in de kraal.

Aan de achterkant van de beugel is een klein koperen stripje bevestigd, dit noemen we de klang. De klang wordt nadat de goot is geplaatst om de achterkant van de goot gebogen. Op deze manier blijft de goot goed in de beugels liggen.


Gemonteerde hoeklijn met boutje M6x10

Messing Hoeklijn


De dikte van de beugel

Bij elke beugel op onze website staat de dikte vermeld. Dit is tevens ons advies. Hier kan natuurlijk van afgeweken worden, neem in dat geval contact met ons op.

Hieronder staan de tekeningen van de verschillende bakgootbeugels die bij ons verkrijgbaar zijn. Alleen de dakbeugels met lip worden op onze site vermeld. Als u een ander type beugel nodig heeft, neem dan contact met ons op.

Gootbeugel B37 45gr. lip

Muurbeugel B37 lip

Renovatiebeugel B37 lip

Gootbeugel B44 45gr. lip

Muurbeugel B44 lip

Renovatiebeugel B44 lip