Informatie Regenpijp

Informatie over ronde zinken regenpijpen en toebehoren.

Op deze informatiepagina willen we graag laten weten wat er allemaal nodig is voor het plaatsen van een zinken regenpijp.

Vergeet niets!! Bij de artikelen hebben we een gerelateerd artikel vermeld. Klik steeds via deze koppeling naar het volgende artikel en loop zo via elk eventueel benodigde artikel onze webwinkel door.

Allereerst is er voor iedere meter pijp één beugel nodig. Er zijn beugels met een inslagpen en beugels met een moer. De beugels met een moer worden het meest toegepast. In de moer kan een houtdraadpen worden gedraaid. Bij montage in een stenen muur is er plug nodig en bij montage in het hout hoeft er alleen een gat te worden voorgeboord. Een scharnierpenbeugel kan ook in een plug worden geslagen. De beugels zijn in twee kwaliteiten leverbaar. De zinken beugel en de verzinkte beugel. De zinken beugel zal nooit roesten en past uiteraard goed bij een zinken buis. Een verzinkte beugel is goedkoper, maar kan na een aantal jaren wel gaan roesten.

Scharnierbeugel met moer M8 - M10

Scharnierpenbeugel


Een overschuifwrong zorgt voor een verdikking boven en onder een beugel, waardoor de buis niet kan wegzakken. Vroeger was dit noodzakelijk, omdat er alleen buisstukken met een lengte van 1 meter werden verkocht. Tegenwoordig wordt het alleen nog toegepast om een authentieke stijl te creëren. Als u een modern huis heeft is het misschien mooier en vooral strakker om ze weg te laten. Als het een wat ouder huis betreft zijn wrongen zeker op z'n plaats. De enkele wrongen moeten, net als vroeger, om de buis worden gesoldeerd. De overschuifwrong hoeft niet gesoldeerd te worden.

Zinken overschuifwrong

Losse soldeerwrong


Bochten worden het meest gebruikt om de regenpijp van de gootuitloop naar de muur te leiden. De afstand van de gootuitloop naar de muur wordt de "sprong" genoemd. Op de pagina over bochten staat hier meer informatie over.

Zinken "getrokken" bocht 72 graden
Zinken verstekbocht 45 graden
Zinken verstekbocht 90 graden


Het water van een plat dak wordt meestal afgevoerd d.m.v. een loden kiezelbak. Er steekt dan een loden pijp vanaf het dak door de muur naar buiten. Onder die pijp kan een vergaarbak worden opgehangen, maar er kan voor vierkante buis ook een conische stadsuitloop om de loden uitloop worden geschoven. Vergaarbakken met een ronde uitloop kunnen ook goed voor vierkante buis worden toegepast. De vierkante buis wordt tegen de onderkant van de vergaarbak aangeschoven, zodat het ronde pijpje, dat aan de vergaarbak zit, niet meer te zien is.We hebben een aantal vergaarbakken op onze site staan, maar als uw model er niet bij staat kunnen we die altijd laten maken. Onder de vergaarbak of de stadsuitloop komt de zinken regenpijp.

Loden Kiezelbak 45 graden
Zinken vergaarbak
Zinken Conische Stadsuitloop


Een verbindingsmof is alleen nodig als een buis is afgezaagd en daarmee het opgetrompte gedeelte is verdwenen. Een verbindingsmof is ook nodig als de buis moet worden aangesloten op een PVC buis in de grond. Om een bocht op een buis aan te sluiten is nooit een verbindingsmof nodig.

Bij elke vierkante regenpijp is een verloopstuk nodig van vierkant naar rond. In de grond ligt ronde pvc buis en daar moet de zinken pijp op aan worden gesloten.

Als er veel blad in uw goot valt is het verstandig om een bladvanger in de regenpijp te plaatsen. Dit voorkomt verstoppingen en u hoeft niet steeds de ladder op.

Zinken Verbindingsmof

Zinken verloop van vierkant naar rond

Zinken bladafscheider

Informatie regenpijp vierkant