Zinken Goten

Zinken en koperen goten op maat gezet.tekening bakgoot

De zinken goten die in een houten bak worden geplaatst worden altijd op maat gemaakt. Dit wordt meestal gemaakt van zink met een dikte van 0,8mm. Voor monumentale panden is zink met een dikte van 1mm vaak verplicht. De meest voorkomende dikte van koper is 0,7mm.

Hieronder hebben we een aantal tekeningen van bakgoten geplaatst die veel voorkomen. Deze tekeningen zijn bedoelt om u te helpen maatwerk goten te bestellen. U kunt zelf een tekening maken en die aan ons mailen. Op basis van die tekening kunnen we een prijs aan u doorgeven. Mocht u de goot willen bestellen dan nemen wij de tekening samen nog eens door en nemen de goot vervolgens in productie.

U kunt goten bestellen met ingesoldeerde kopschotten en/of ingesoldeerde tapeinden. Ook kunnen wij prefab hoekstukken maken, prefab expansiestukken en we kunnen klangen meeleveren. Er kan vaak veel meer gemaakt worden dan gedacht wordt. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Een goot die in een houten bak wordt geplaatst, wordt vast gezet met klangen. Een klang is een zinken plaatje met een dikte van 1mm. Deze wordt met zink spijkers of asfaltnagels op de houten bak vast gespijkerd. In het geval van onze tekening hiernaast, onder de letter B. Het plaatje zink steekt aan de voorzijde buiten het hout uit. Dit gedeelte komt bij het plaatsen van de goot in de kraal terecht, zodat de goot niet meer kan opwaaien. Een kraal is het rondje aan de voorkant van de goot. Als de goot op z'n plek ligt kan er aan de achterzijde ook een klang worden geplaatst. Een goot hoort niet te worden vastgespijkerd, want spijkers laten op den duur los vanwege het uitzetten en krimpen van de goot.

Goten kunnen met verschillende kraaldiameters worden besteld. De meest gangbare kraal is die van 20mm. Maar kralen met een diameter van 25mm en 30mm komen ook regelmatig voor.

Op de tekening hiernaast staan een aantal maatlijnen bij de kraal. Hier worden nog wel eens fouten gemaakt. Om de juiste goot te kunnen maken is maat B erg belangrijk. Als deze maat niet goed is past de goot niet in de bak of komt er teveel ruimte tussen de kraal en het hout. Als u een bestaande goot opmeet kunt u maat C aftrekken van maat A. Zet wel alle maten die u gemeten heeft op papier.

Het doorgeven van de juiste hoek is ook lastig. Gebruik voor het opmeten van de juiste hoek in een bestaande goot een zwaaihaak. Als voorbeeld heb ik hoek A vermeld. Dit is een hoek die ruimer is dan 90 graden. 90 graden is haaks en daar komt in dit geval nog 10 graden bij. De aangegeven hoek is dus 100 graden.

Meet de bak waar de goot in komt te liggen op verschillende plaatsten op. Vindt daarbij een goede gemiddelde maat, of laat de goten verlopend zetten.

Bakgoot met kraal en 4 zettingen

Dit is een veel voorkomende goot. De hoek van de achteropstand is vaak verschillend. Er kan gekozen worden uit verschillende kraaldiameters. De kraal van 20mm komt het mest voor, maar er zijn ook kralen van 25mm, 30mm en 35mm.

Als u in totaal 10,85m goot nodig heeft, kunt u dat als volgt opschrijven: 10,85m (3x3m en 1x1,85m) Of als u aan beide kante van de woning 10m goot nodig heeft; 20m (6x3m en 2x1m

Offerte aanvragen

  • Gerelateerde Producten

Bakgoot met kraal en 5 zettingen

Deze goot komt ook regelmatig voor.

De hoogte van de achterkant van de goot moet hoger zijn dan de voorkant. Als de afvoer verstopt raakt en de goot overstroomt, moet het water over de kraal weglopen. Als het water aan de achterkant van de goot weg zou stromen ontstaat er vaak veel schade.

Ook hier zijn verschillende kraaldiameters mogelijk.

Offerte aanvragen

  • Gerelateerde Producten

Bakgoot met kraal voorover liggend

Dit is een goot die met de "bodem" op het schuine dakvlak komt te liggen. Aan de onderkant van het dakvlak wordt een plak vast gemaakt en deze plank dient als voorkant van de goot.

Zorg er voor dat de achterkant hoger komt te liggen dan de voorkant van de goot.

Offerte aanvragen

  • Gerelateerde Producten

Bakgoot met platte band

Dit is een goot met een zogenoemde "platte band" in plaatst van een kraal. Een platte band is soms strakker qua vormgeving.

Houdt er rekening mee dat de voorkant van deze goot over het hout moet passen.

Offerte aanvragen

  • Gerelateerde Producten