Lekkende dakgoot

Help mijn goot lekt!

Wat kun je doen als je ziet dat de dakgoot lek is. De meeste mensen gaan in eerste instantie op zoek naar een reparatiemiddel. Reparatiemiddelen zijn vaak verkrijgbaar in blikken en kunnen met een kwast in de goot worden gesmeerd.

Het zou beter zijn om eerst naar de oorzaak van de lekkage te gaan zoeken. De oorzaak kan misschien worden verholpen, waardoor verdere of steeds terugkomende schade kan worden voorkomen.

Wat kunnen de oorzaken zoal zijn?

  • Slijtage van de goot. Een goot gaat gemiddeld 20 jaar mee. Daarna kunnen er problemen ontstaan door slijtage. Oplappen met een reparatiemiddel is vaak zinloos, omdat de goot aan vervanging toe is. Als de ene plek is opgelapt, begint het ergens anders weer te lekken.
  • Het ontbreken van expansiestukken. Veel goten scheuren kapot, omdat er geen expansiestukken zijn geplaatst. Een goot moet kunnen uitzetten en krimpen. De temperatuur van de goot in de winter kan wel zakken tot ver onder het vriespunt en als de zon in de zomer op de goot staat te branden kan de temperatuur wel oplopen tot 60 graden. Vooral als de goot ergens de hoek om gaat kan die slecht uitzetten en krimpen. Een expansiestuk is noodzakelijk. De goot oplappen met een reparatiemiddel is zinloos.
  • Invloeden van andere materialen. Er zijn materialen die schadelijk zijn voor zink. Enkele materialen zijn: App dakbedekking, Riet, Red Cedar (Hout), en Koper. App is een veel gebruikte soort dakbedekking. Als het water vanaf een plat dak met app dakbedekking in de goot stroomt, zal de goot snel beschadigen. Dat zelfde geldt ook voor de andere genoemde materialen. De goot repareren met een reparatiemiddel kan helpen, omdat je het zink gaat beschermen tegen de eerder genoemde materialen.
  • Slecht gesoldeerd. Als het soldeertin, tijdens het solderen, niet goed tussen de twee op elkaar liggende delen is gevloeid, is de soldering erg zwak. Deze zullen snel los scheuren. Repareren met een reparatiemiddel is zinloos. Als de goten nog niet oud zijn, zou u degene die het heeft aangelegd aansprakelijk kunnen stellen.

Dit zijn enkele redenen waardoor een goot zou kunnen lekken. Voor meer informatie kunt u ons mailen.