Gootbeugels monterenGootbeugels monteren

Gootbeugels ophangen aan de onderkant van het schuine dak, of aan de gevel.

Er zijn drie gangbare gootbeugels:

Gootbeugel 45 graden (deze wordt aan de onderkant van het dakvlak gemonteerd)

Muurbeugel (een U-vormige beugel die aan de muur kan worden gemonteerd)

Renovatiebeugel (een U vormige beugel met nog een ondersteun voor muurmontage)

We hebben gemerkt dat er vaak te weinig aandacht wordt geschonken aan het plaatsen van gootbeugels. Gootbeugels vormen de enige basis voor de te plaatsen goot, dus voor een goed resultaat is het belangrijk dat de beugels nauwkeurig worden bevestigd.

Als de gootbeugels op het dakbeschot van een schuine kap wordt gemonteerd, is het belangrijk dat de hoek van de gootbeugel overeen komt met de dakhelling. Wij kunnen ook gootbeugels leveren die al aangepast zijn aan de juiste dakhelling. Vooral als de goot een hoek om gaat is het heel belangrijk dat de goot recht hangt.

Gootbeugels worden maximaal om de 60cm geplaatst. Teken alle plaatsen op het dakvlak of op de muur af. Plaats daarna de eerste en de laatste beugel.

Zorg dat het geheel iets op afschot komt te liggen, door de beugel aan één uiteinde hoger te plaatsten. Als de goot aan twee uiteinden een afvoerpijp heeft, moet er vanuit het midden wat afschot worden gecreëerd. Het afschot in de richting van het afvoerpunt moet ongeveer 2mm per meter goot zijn.

Plaats hierbij de middelste gootbeugel (of de middelste twee) iets hoger dan de eerste en de laatste. Span hierna een draad aan de voorkant van de gootbeugels. De voorkant van de gootbeugel, is het punt dat het verst verwijdert is van de muur. Op de bovenstaande foto is dat aan de rechterkant. De nu nog te monteren gootbeugels kunnen nu aan de hand van het gespannen draad precies op de juiste plek worden geplaatst.

Kijk van te voren naar de plek waar de afvoerpijpjes moeten komen. Deze mogen niet tegen een gootbeugel aan komen, want dan kan de goot niet goed uitzetten en krimpen. Gootbeugels kunnen worden gemonteerd met spaanplaatschroeven van 5mm of met houtdraadbouten.